Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης
διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων
η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η
ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων
η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Σημειώνεται ότι την αποκλειστική ευθύνη, στις
περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής
και ότι απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης
διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. Απαγορεύεται
επίσης η διάθεση τέτοιων προϊόντων σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Τα πρόστιμα
Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως
κάτωθι:
α.Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «τρόφιμα περασμένης
διατηρησιμότητας»: 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
β.Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης
διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα: 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
γ.Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της
χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας: 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
δ.Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε
χώρους ομαδικής εστίασης: 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
ε.Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη
«τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας» σε χαμηλότερη τιμή: 2.000 ευρώ ανά κωδικό
προϊόντος.
Οι όροι πώλησης των προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας»
περιγράφονται στους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής
Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.
enet.gr
